КРАЛЕВ ДВОР ПРЕЗ ДЕМИРКАПИЙСКИ ЧУКИ

Трудност: 750м | PD+ | III/IV-
Необходим инвентар: 2х30м въже или едно 60м въже; 2-3 примки, 2-3 средни френда, 3-4 дълги ленти (120-240см) за площадки и осигуровка около камъни
Време за преминаване: 3-5 часа

ПОДХОДИ

Изходен пункт: х. Безбог
От хижа Безбог се изкачва на юг през Безбожки превал и след това се следва маркираната (зелена) пътека за Попово езеро. Брега на езерото се обикаля от запад (дясно) и продължавате по зелената маркировка за х. Пирин. След изкачване на премката Демиркапийска порта (~30 мин от Попово ез.) тръгвате право на запад по рида като подсичате началните жандарми по тревни склонове от юг (ляво). Около 100м по-напред се качвате на ръба на Демиркапийски чуки и по него стигате до тревните склонове точно под върха. Тук има чудно място за бивак, стига човек да носи достатъчно вода със себе си.

Малко преди мястото за бивак

 Кралев двор и Демиркапийска чука на зазоряване.

МАРШРУТ

Техническите трудности по ръба започват с 15-метров пасаж от нестабилна скала III категория. Той извежда до върха на Демиркапийска чука. Средно-голяма клема беше единствената осигуровка, която намерих, но може да се ползва и среден френд, а отгоре ръба поема ленти около камъни.

Самия ръб е наистина тесен, но преминаването е винаги лесно и приятно. Много прилича на върховия ръб на североизточния гребен на Злия зъб. Сравнително монолитни и тесни пасажи се редуват с участъци с нестабилни камъни.

След около 300-350м, в които се редуваха катерене, траверси на триене и откатервания от по 10-на метра, стигнахме премката между два големи жандарма по ръба. Рапелирахме 10 метра до премката и отидохме под следващото препятствие – 30 метров жандарм, който предлагаше интересно катерене. Отдясно изглеждаше надвесен и с лабилни камъни, затова избрах маршрут отляво, през система от винкели. Тук трудността беше около III – IV- категория, стъпванията бяха почти изцяло на триене, а осигуровка на практика липсваше за цялото въже. Единствената клема около 15-тия метър беше по-скоро психическа осигуровка и когато мадам я стигна, разбира се, от триенето на въжето, се беше извадила.

Пасажния жандарм. Катери се предимно отляво, при интересни стъпвания в лесен, полегнал винкел. Хватките създават впечатление за по-висока категория, но пасажа е не повече от IV-

Тук разпънах цялата дължина на 30-метровото ни въже, дори малко не ни стигна и дамата трябваше да тръгне преди да съм стигнал площадката. За маршрута определено е подходящо 50 или 60м въже, особено ако се наложи слизане от този жандарм. На върха му има подходящи скални блокове за осигуровка и рапелна площадка. От тук към върха ръба продължава в типичния си стил – сбиртолък натрупани един връз друг лабилни камъни. Супер лесно катерене с невероятна панорама. Определено си струва! На стотина метра преди върха има още една премка и финален жандарм около 20 метра, който се изкачва по лесни скално-тревни пасажи отляво, а след него маршрута си е на практика ходене до вр. Кралев двор.

Финалните участъци с изглед към целия ръб назад. Виждат се и Митрово езеро (вдясно и ниско) и целия Дебели рид с Попово езеро високо вляво на снимката
СЛИЗАНЕ
1. По маркираната пътека през Дясна (южна) Краледворска порта – към Тевно езеро или х. Пирин
2. По маркираната пътека през Лява (северна) Краледворска порта към Самодивски езера и Попово езеро – за х. Безбог
3. През Лява Краледворска Порта и с траверс през връх Момин двор – спускане по СИ ръба на Момин двор и траверс през Дженгалски игли до вр. Дженгал (PD/+). След върха се слиза по пътеката за Попово езеро (маркирана с пирамидки) и към вр. Безбог. Заради много клек, е непрепоръчително да се слиза по северния ръб на Дженгала.
СХЕМИ НА МАРШРУТА (ЛИНК 1) (ЛИНК 2 )
ВИДЕО ОТ МАРШРУТА