ЯЛОВАРНИКА – СЕВЕРЕН РЪБ

Това е един изящен и въздушен ръб, който комбинира в себе си дълги участъци на леко катерене по изложен и тесен ръб с кратки пасажи ангажиращо и технично, но не и трудно катерене.
Линията на маршрута се извива изящно през небесата и, макар да изглежда нелогична и сложна от дистанция, единственото, което е нужно, за да я разгадаете, е да следвате най-изконния принцип в алпинизма – да катерите винаги нагоре, все през трудните пътища.
Предвид категорията си, маршрутът е страхотен за въведение в алпийското катерене или за обучение в класическа работа за осигуряване с въже.
Разположението му в един малко по-отдалечен и рядко посещаван район на северен Пирин, пък, предразполага към приятно усамотено преживяване – един ден, в който ще сте само вие и планината…

ТРУДНОСТ: PD | III- | 650м от началото на трудностите
Необходим инвентар: 30м въже, 2-4 дълги (120 – 180см) ленти за осигуровка през камъни, 2 средни френда
Най-подходящо време за изкачване: края на май до края на ноември
Време за преминаване: 1:30-2:00ч от началото на трудностите

ПОДХОДИ
Изходни пунктове: х. Демяница, з. Тевно езеро, х. Яне Сандански ( или х. Беговица)

Варианти

1. хижа Демяница – Мозговишка порта – Беговишки превал – превал Каменица-Яловарника

Тръгнете на юг по пътеката с жълто-синя маркировка. Достигайки разклоняването на жълтата маркировка, продължете все на юг по синята. Пътеката ще изкачи до Мозговишка порта. Наляво, по склоновете на Валевишки чукар тръгва червена маркировка за заслон Тевно езеро.
Вие продължете пак на юг по синята маркировка, слизайки в долината на река Мозговица. Пресечете долината и се изкачете до Беговишки превал по синята маркировка.
Време до Беговишки превал: 4:00ч 
2. заслон Тевно езеро – Беговишки превал – превал Каменица-Яловарника

Започнете слизане на юг покрай чешмата и тоалетните на заслона – следвате пътеката със зелена маркировка през Белеметски езера, минаваща в подножието на масива на Каменица. Щом подсечете от запад Каменишка кукла, пътеката ще започне сравнително стръмно изкачване към Беговишки превал.
Време до Беговишки превал: 1-1:30ч

3. хижа Яне Сандански – хижа Беговица – Беговишки превал – превал Каменица-Яловарника

От х. Яне Сандански тръгнете по пътеката със синя маркировка за х. Беговица. Тя се достига за около 1-1:30ч. Продължете по пътеката със синя маркировка на изток през Беговишка долина още около 2ч, докато достигнете Беговишки превал под връх Каменица (Каменишка кукла).
Време дотук: 3-3:30ч

Финалната част на захода от превал Каменица-Яловарника. С пунктир е белязан техничния северен ръб на Яловарника. 

От Беговишки превал започнете изкачване на изток под южните склонове на Каменица, за да достигнете превал в основата на южното било на върха. Това е превал Каменица-Яловарника. От него започва самия северен ръб на Яловарника. Началните около 600-700м са ходене по технична пътека, след което ще стигнете до нисък скален жандарм (“първи жандарм”) на самия ръб.
От тук започват техническите трудности по маршрута.
Време от Беговишки превал: около 40 мин

МАРШРУТ

Изкачете се на скалния жандарм и организирайте около върха му 10-15-метрово спускане и/или рапел до премка от юг под жандарма. От премката траверсирайте нагоре и надясно по стената на следващия жандарм, изкачвайки се над заклещените блокове там.

С около 8м катерене ще стигнете до самия ръб. Там има няколко големи скални блока, около които можете да направите осигуровка за втория. По блоковете има оставени много стари прусеци, а на няколко метра над тях по ръба – много стар ръждясал клин с халка (да не се ползва клина за осигуровка!).

Виктория Деянова по траверса III- над премката след първи жандарм.

Изкачете нагоре около 8-10м, докато стигнете ръба (отново възможна осигуровка за втория около камък на ръба) и продължете по самия ръб. Около 150-200м ходене с леки прикатервания ще ви отведе до началото на най-тесния и най-ронлив участък. Тук катеренето е лесно (не повече от II+), но въздушно и много красиво.

Точно под тесния и леко ронлив участък в средата на ръба.
Щом преминете тесния участък, отново за кратко ще редувате тесни и стръмни тревни участъци с леко прикатерване до II кат. за около 200м.
След това ръба отново започва да става техничен и да се поизправя – вече сте под финалните жандарми.
Изкачете жандармите с тенденция отдясно, но близо до ръба, при пасажи до III-. Осигуровката за втория се прави около камъни и издатини по ръба.
По предпоследния жандарм, преди траверса към върха му.
Достигането на върха на последния жандарм от ръба изисква траверс надясно по полегнала плоча и изкачване по винкело-плоча с отцепени блокове или плоча вдясно от тях (III-). От върха му се налага късо откатерване много лесен ронлив винкел и пресичане на къс тревен ръб, за да стигне под последния жандарм.

По отцепените блокове под връхчето предпоследния жандарм. 

Изкачете последния жандарм точно по ръба, а от върха му откатерете по къса наклонена плоча след това продължете по ръба към масива на върховата кота. Склоновете тук налекват и по неконкретизирани изровени скални пасажи до II- се изкачете на билото, откъдето първата кота на Яловарника е на около 50м ходене, а втората – на още 100-на метра на югозапад.
Слизане
1. Обратно по машрута. Налага се спускане на първия и откатерване от водача на няколко пасажа. Първи жандарм може да бъде изкачен по леко ронлив винкел от IV-
2. По пътеката към превал Яловарника-Зъба и от там към Беговишки превал, и обратно по захода.

ОПАСНОСТИ ПО МАРШРУТА
– лабилни камъни по тесния ръб в средата на маршрута
– лабилни камъни под и над част от техничните пасажи
СХЕМА (ЛИНК)